2/19/11

keje gile lagi.....haha

okay2.....aku dan geng aku wat keje gile lagi semalam (18/2/2011).....nie sume kepala aku dgn ijat yg plan...haha....kite org plan ni dlm masa seminggu....mula2 plan kiteorg nk g lubuk timah n ronggek kat ipoh...tp rezki kian cerah pabila aku n ijat join SEMERAK MAWADDAH APPRECIATION DAY @ ULU LICIN.... so kite org change venue cuz tmpt die lg best, jauh,adventure,air agak laju, ade tempat terjun2, ade natural gelongsor...mmg best ah....aku dgn ijat pikir klau ajak dak2 mesti kepala gile2 sume...haha

so, kiteorg bgn awal pg tu....yg plg awal aku ah ...haha...5.30 da bgn da...basuh baju bai...haha....lps 2 atuk bgn...kul 6 da kejut org bgn semayang...jap2??? atuk bgn awal????? wow!!! aku mmg impress!!!! x sangka atuk bgn awal...haha...nmpk sgt suke teruja nk g.....lps 6.30 sume da bgn.....mmg terbaek....xde masalah kali nie utk "launch off"....haha.... utk trip kali nie kite punye participants ialah seramai 9 org.... syg sekli mirul xdpt ikut cuz ade keje sbb mula2 die nk ikut....(aku,ijat,oje,hafiz,ler,rafiq,farouk,atuk aka alan n jep) so tepat 7.45a.m kite bergerak ke V2 cafe....kiteorg bli makanan utk sarapan tp bungkus aje....maklumlah ekspedisi kali ni xde pompuan, so xde org ah nk tlg masak....haha.... tepat 8.10 a.m kiteorg sume gerak ke ULU LICIN.....

kali ni aku bawak mmg slow....80km/h je....sbb view die agak lawa...kelapa sawit die punye ah luas... jln nk masuk air terjun 2 pun  agak ekstrem....klau x btul2 bahaya oooo....tp best klau utk org yg gile rally mcm aku....haha.....kite org smpi dlm kul 9.15.am....smpi2 sume takut cuz xde org langsung......da ah tmpt die dalam gile....da smpi kne mini jungle trekking lg...haha...mmg terbaek ah....sblm masuk utan, atuk baca doa....maklumah tmpt org, kne ah "hati-hati" skit.....

xlengah masa lg...sume tukar baju n terjun...haha..."SEJUK DOE!!!!!!!!!!!!!!!!!" itu ah luahan dak2 aku once da terjun...haha.....first2...dak2 ni try natural gelongsor dulu....mula2 je dak2 ni takut...lps ler,ijat aku try sume ikut...haha...tp serius ah bontot ko sakit doe klau x pandai elak batu....haha...


next...maen terjun2....ade dua phase.....dua2 best...tp yg plg best yg tinggi skli ah...kire2 tinggi die dlm 1 tingkat 1/2....sumpah nilu doe bile terjun...haha...tp mmg berbaloi....dlm kul 10 kite makan bekalan yg beli dr V2....mmg mashyuk ah mkn dgn bdn sejuk mengigil....haha

lps posing punye posing tgk da kul 11.30 A.M....kite org lupe bai solat jumaat kat UTP...live doe....haha...so smpi masjid mmg awal ....1.10P.M da smpi da...dpt masuk ruang utama solat....dpt tgk ah sume procedure mcm mane die org shooting...



tp kiteorg punye trip blm hbs lg....time utk ronggek kat IPOH.... kat IPOH mcm biasa wayang ah..haha...kite org tgk cite THE MECHANIC....tp pada aku x best sgt ah...cite 2 lmbt peak....tp pd aku yg plg best karok ah....da lama gian nk karok, last2 dpt gak...tp lagu LP-NUMB mmg terbaek ah....aku rafiq jihat mcm nk rak....haha....ilang suara doe....ari 2 suara baru nk dtg blk, da ilang lg...haha lps 2 kite org lepak kat cc n window shopping saje.....haha


sblm blk kite org lepak kat mamak salam greentown....so smpi UTP dlm pkl 11.30P.M....so korg kire ah sndiri brape jam kite org kuar....mmg gile...haha..... blanje pun x byk so mmg berbaloi..puas2...tp xde ah penat sgt...saje je tarok status "PANCIT" kat Gtalk....haha

2/17/11

pikir sendiri.....

aku rase xperlu la letak tajuk utk post kali cuz korg sendiri akn taw tajuk die ape once korg bace.....aku just list je....

1. bertudung (klau x mama aku reject)
2. comel2 skit.... (xsuke kurus sgt.....)
3. rendah skit dr aku at least paras bahu aku.....
4. pandai masak
5. mesti taw nk drive (cuz nnt sng klau emergency cuz aku yakin aku selalu busy akn dtg)
6. pandai bergaul dgn masyarakat.... (maksudnye bile ade majlis keramaian die taw role die mcm tlg org ke....)
7. x kecoh sgt cuz aku mmg da kecoh...so kne opposite dgn sifat aku......tp jgn pendiam sgt pulak....haha
8. paham dgn perasaan n situasi aku....
9. suke aku bkn sbb harta o pemakaian aku....
10. mesti suke budak2.....
11. x suke ber"make up" just skit2 je cuz klau natural beauty "maintainance rendah"
12. klau boleh org johor (negeri lain boleh dipertimbangkn)
13. pandai berjimat....bli hanye bile perlu shje....
14. selalu pikir masa dpn 2 susah...tp sometime kne enjoy gak...

sbb ape aku tulis nie sume??? cuz aku rase da smpi masa kowt cuz x lama lg aku da masuk 20.... aku target 24-26..... lg pun dr segi financial ko kowt....ASB da 6 digit....so,so,so korg jgn nk ckp aku gatal o memilih bile korg baca post nie...nie PLAN aku.....ok?? puas ati?? haha.... hati2 klau nk aku "BOOKED" ko ke....haha

2/14/11

ATUK aka ALAN


ok....kali nie aku nk post pasal kawan aku sorg ni...nama beliau AZLAN MOKHTAR.....tp dak2 aku panggil die alan, tp aku panggil die ATUK.....hehe...sbb perangai die mcm keatuk-atukan....hehe....

tp yg pntg aku tulis post nie ialah aku nk puji kualiti yg die ade....serius die kawan plg baek pernah aku jumpe.....maih aku list kualiti yg die ade:

1. Die seorg yg sentiasa berfikir....
(serius die ade masa dpn....aku boleh bet jawatan die besar nnt bile die da keje....byg kn tgh mkn pun die boleh tanye, "eh, korg pernah terpikir x .....~~~~ ade je soklan die....tp kebanyakan soklan die mmg x terlintas kat kepala kite ah....)

2. Die sorg yg x amek ati sgt....
(serius....die x kesah sgt ah org nk kate ape.....die mmg x amek ati kat org...)

3. Die syg kawan2 die....
(die ade sifat penyayang dlm hidup die....baek gile ah...aku tgk mamat ni layan kawan die mcm dak tadika.... bile die sebut, "kecik....ko nk g mkn x??" mmg lembut n sweet gile....xde unsur gay disitu....harap maklum)

4. Die sanggup tlg kawan die walaupun penat mcm mane skli pun....
(kdg2 aku tgk alan nk mcm pak turut...tp kdg2 aku pikir x pulak...konsep aku sng je, tujuan die wat mcm 2 ialah utk tlg diri die sendiri.....korg kne pikir, setiap kali ko tlg, mesti ade balasan.....mcm aku punye project, die byk tlg...klau xde die aku xtaw nk wat mcm mane....sng cite boleh diharap....)

5. Seorg yg amanah......
(pernah skli farouk suruh die tlg amek brg kat mak cik farouk cuz time 2 farouk kuar.....tp masalah nye time mak cik die dtg 2 kite org tgh mkn lak....die tahan stop makan, g amek kat v3...kite makan kat v5.....x terpikir die nk suruh dak2 yg ade v3 amek kn.....kire die seorg yg amanah pada tugasan.....)

6. Seorg yg relax....
(prinsip die sng je.....setiap bende 2 mcm mane skli pun akn siap selesai dan dpt jawab....die x panik.... klau mane susah pun, die punye resah 2 boleh buat org lawak.... yg pntg ko usaha)

7. sikit lebey kurg dgn kawan....
(die klau pasal duet, mmg skit lebey kurg....tp korg jgn ah pijak kepala die pulak....especially sape jd awek die nnt....jgn ah asek suruh blanje je...maksud aku disini, mcm org nk minx skit pape pun, die bg je ah.....sng cite die pemurah ah...x lokek...

8. bkn seorg yg pemarah...
(serius aku x pernah nmpk die marah...SERIUS!!!! .... x pernah ah nmpk die naik angin...muka bercerut...xde ah....xpernah....die mcm arwah pak cik aku....kire logik ah...org da x amek ati dgn org lain so wat ape nk marah2....)

9. Seorg yg unik.....
(serius perangai die unik....aku rase nnt bini die akn jatuh ati kat die just becuz cara si alan ni nyanyi...haha..lawak ah wei....kadang2 reaction die unik....serius ah ko kne duduk dgn die...aku xleh nk describe.... byk lg korg x taw...hanye kat bilik je aksi unit ni akn berlaku)

10. Seorg yg tekun...
(die mmg tekun wat keje...klau wat keje robocon 2, hoish...mmg gile ah...ko klau tegur die mmg susah ah die nk pandang ko...)

11. Seorg yg paham perasaan org....
Die xkn minx tlg kat org 2, klau org 2 pnt o susah ke...klau org 2 susah die akn tlg....very generous ah wei....serius....

so....pada aku, sape yg dpt die mmg untung.....cume satu je la negatif, selalu tido lambat n bgn lambat....tp 2 mungkin sbb faktor keje....maklumlah robocon.....so atuk, ko antara kawan yg aku xkn lupe kn ...serius.....nnt klau da graduate sure aku peluk ko kuat2...haha....:'(....(serius aku nangis)

2/13/11

G.O.O.D.BYE SM


hurm....agak emotional aku nk tulis post kali ni dgn berlatar blkg lagu JAMES BLUNT- GOODBYE MY "LOVER" (rakan seperjuangan)......supposed to be this weekend 11/2-13/2/2011 aku punye last mini evnt bersama SEMERAK MAWADDAH..tp aku x dpt g cuz aku sakit (tersedut gas reaction between magnesium n sulphuric acid) n kete CHEME CAR aku x siap lg cuz nk redesign blk....huhu.....

dat it....aku letak jawatan sepenuhnye...aku xkn masuk evnt lg da....lps ni klau aku masuk pun just jd participant.... tp serius ah aku sedey tinggal kn SM....nk dkt dua tahun aku dgn adek2 ANNUR MAISARAH....ade gak kawan aku tanye, "ko x bosan ke masuk SM??" ...... skit pun x terlintas perkataan bosan kat kepala aku....aku enjoy ah.....x de ah stress sgt wat keje ni...sume just niat ikhlas ko....ko wat bkn kerana terpaksa...dan evnt ni bkn utk kepentingan sape2...just utk adek2.......

tp pada aku, yg plg best bile aku 1st time jd komiti....time 2 aku jd sponsor....season 2 byk ah kuar dgn adek buka pose ( bkn bab mkn eh aku suke..hehe) ...... plg aku x dpt lupe kn bawak adek2 ni g GREENTOWN carik baju melayu....kite just byr suku je cuz da mintak sponsor kat kedai baju 2....2 plg best pada aku.....

aku pun da tgk komiti baru utk JAN 11.....alhamdulillah, aku yakin SYAFIQ FANDI leh jaga SM dgn baek.... nasihat aku kpd komiti baru o yg senior, jage la adek2 kat MAISARAH 2 mcm adek sendiri.... klau boleh evnt nie jd ah sbgi korg punye "MAIN PRIORITY" compared to other evnt, x bermakna evnt lain x penting, tp komitmen 2 pntg ah....  aku xnk ade yg jd "PASSENGER" dlm satu department 2..... so all the best.... klau ade pape nk minx tlg bg taw je aku.....

2/4/11

2/2/11

UTP= SIPUT n CIPUT.....

serius sejak aku 2 tahun setengah kat UTP yg dahulunye aku bangga-bangga kn, kini kian makin teruk.... aku plg x puas ati die punye INTERNET.......b4 start sem JAN 11, aku da taw da wireless service da kne cut....aku x kesah ah tp kne make sure ah LAN service die ok....tp sebaliknye berlaku

aku rase sem ni INTERNET UTP makin suck gile!!!! da taw nk cut wireless 2 pandai2 ah upgrade LAN, ni tidak makin jahanam!!!! da la time add n drop period lak 2 die punye klimak wat hal.....sumpah menyusahkn...sumpah ah wei DIAL-UP lg laju ah.....nk chatting dgn kawan pun susah...skjp2 "NOT CONNECTED"....sumpah ah time 2 aku da menjerit maki hamun....xcaye tanye FJ

masalah kedua, aku x kesah ah UTP nk tukar trisemester...nk letak cuti kat mane(maksud aku bile )n brape lama pun aku x kesah...tp masalahnye skrg pihak management registra x finalise lg brape min n max credit hour.....WTH??? ape die org wat??? wei korg taw x aku g registr brape kali just for asking those stupid questions again n again??? 5 time la dude!!!! klau org lain da give up ah....nasib aku ade passion nk study...adeh.....lps 2 da finalise, problems still arise.....byk lg student yg xleh ikut requirement yg UTP tetapkn....like my batch rmi je amek 11 credit hour....c'on ah...xkn die org x kaji...they have all the record wut?? adui....

masalah ketiga....aku x kesah ah klau UTP ckp xde duit, tp masalahnye skrg ko boleh pulak bli bus baru....bkn 1 tp 3....WTH???? dulu aku dgr duet utk maintainance utk bus yg ade pun x ckup, ni berangan nk bli bus yg baru.....aiyooooo........lps 2, sanggup lak 2 tendang org kuar...aku kesian bile abg lan cite rmi staff UTP kne buang....kononnye xde duet..... aku x taw dr mane bus 2 dpt, tp klau ade org sponsor pun, better utp request in the form of funds rather than NEW BUS......

masalah ke-4, da taw xde duet, pandai lak 2 pasang CCTV.....WOW!!!! tp pada aku sumpah xde pape ah....smlm time blackout baru je kasut ERFI ilang....sumpah mahal kasut PUMA 2.....mcm shit ah...klau aku pun melingting......

c'on ah UTP....da masuk paper byk kali da....ko nk budak pandai2 n skrg ko da x offer scholar kat budak baru, tp korg punye service still teruk gile.....mcm dunia ketiga ah wei.....we deserve better than this.... korg kne pikir which one is our main priority.....kiteorg nk connection internet yg stable...ni asik putus2, nk download lecturer note pun dpt setengah je....lps 2, xyah ah nk block2 certain page....klau setakat FB pun (just dpt taw kne block cuz aku kat uma time 2, info dr eteng n nana punye status) korg nk block, payah ah....da la UTP nie kat tgh2 bandar cowboy, paham2 ah, 2 je kite punye entertainment....yg merekank layan %^&@ 2, bio je ah, 2 urusan mereka dgn tuhan..... ko xleh nk elak those stuff....skrg byk sgt pengaruh.....

so, tujuan aku tulis 2 just sebagai hak aku seorg student UTP yg dibawah PINJAMAN MARA (korg kne paham maksud pinjaman cuz at d end of the day, I still ahve to pay my fees......)...aku syg UTP...sape x syg UTP.....kite sbgi student nk upgrade UTP dlm ranking..tp management UTP kne ah berganding bahu n PEMURAH dr segi memberi dana......(ni aku nk wat research, sume brg xde, hampeh btul....) xde niat pun nk kutuk2 just nk lps kn geram walaupun ia apabila dibace dirasakan seperti kutukan panas...bkn ape sblm aku graduate aku nk rase UTP ni perfect....aku x nk mcm kat skola rendah n menengah cuz dua2 aku x dpt merasa dewan baru....hehe...... C'on UTP GAH bkn saje dr segi STUDENT, INFRASTRUCTURE but also in SERVICES....plez.....