3/30/11

PLanniNG

hurm..aku x taw ah knpe aku suke cite pasal masa depan aku....mungkin sbb aku jenis yg suke plan... aku x suke klau wat satu bende x plan...sbb aku sng x focus n lost klau x plan...... so aku nk plan masa depan aku supaya aku ade target....

skrg aku mule risau pasal intern...aku mule risau bile lecturer yg replace utk ITM cite pasal intern....btul ckp die, ko kne start skrg....ko kne target company mane ko nk pilih....tp aku xtaw n aku xde target lg company mane aku nk keje.... aku ingt cuti seminggu nnt aku nk wat research tp malangnye aku g "OUTSTATION" ..... aku harap aku ade masa n ternet yg laju utk wat research....

tp b4 intern, aku harap aku da "BOOKED" someone.... roy selalu ckp nnt klau da hbs intern rmi da kne book....btul ke?? enta ah.. tp aku rase ade btul nye gaybang roy tu.... rite now, I'm a bit confuse.... a bit??? aku rase byk gak aku confuse....huh....enta...let time decide.....tp yg plg pntg jgn rush sgt....think wisely....2 pntg....tp mungkin sbb aku pemalu..aku pemalu??? YES!!! aku pemalu.....

ok cite pasal lain lak....walaupun aku xde target nk intern kat ne, tp aku ade target nk keje kat ne.....aku target nk keje kat PASIR GUDANG.....reason?? petronas tgh wat chemical plant baru n aku harap ade ah tempat utk aku...lgpun pasir gudang dgn kempas (uma original aku) bkn ah jauh sgt...dlm 20 minit klau x jam... serius, aku syg jay bee.....ko rase aman duk sana...walaupun die bandaraya, tp KEMPAS tmpt aku duduk ni ade suasana kampung lagi...aku bgn aku still boleh dgr ayam berkokok (btul ke aku spell 2??).....

next?? ok klau da keje, aku nk tukar kete dulu.... aku nk bli kete sedan terus.....aku x bli kete yg dua pintu je konon utk single dulu...xnk2...pada aku membazir....brape lama je ah ko boleh idup single lps ko da keje??? UNLESS klau family aku rmi, mungkin aku tukar SUV ah....tp aku x target rmi pun...max 4 org je ank.... tp depend pada rezki.....

pasal uma??? hurm.... nie sume depend kat mane aku keje....seandainye aku keje kat pasir gudang, aku akn besar kn uma kat kempas 2 (sori xde gambo uma aku)....naek jadi dua tingkat n besar kn ke depan n rumah sewa kat blkg mungkin aku akn pecah jd uma aku..hehe....klau adek aku keje jay bee, mungkin aku divide uma tu jd dua...tp x taw ah....aku takut xde privacy lak karang....xtaw..kne bincang dgn bini kowt...hehe... o mungkin aku tinggal kat tmpt lain tp still kat jb.... another possibility, klau keje kat kay ell, aku terpaksa ah bli uma kat kay ell....tp aku cube elak sedaya upaya supaya xnk keje kat kay ell....kay ell sesak sgt ah wei...klau lg 10 thn, enta mcm mane enta rupenye...byk sgt masalah....masalah sosial ah plg takut...aku takut ank aku terpengaruh dgn dak2 kay ell....serius bahaya....xnk2..... lg satu kemungkinan, aku akn wat uma kat AYER ITAM......aku ade tanah kat situ....walaupun tmpt 2 x membangun sgt, tp skrg da ade skola, n 10 thn akn dtg mungkin da ade byk kemudahan kat situ....lg pun kat situ dkt dgn tol, dkt dgn bandar KLUANG n BP.....

da cukup cite pasal uma..... sudah pasti aku xkn sambung blajo.....itu suday pasti!!!....UNLESS aku x dpt keje yg memuaskn then aku TERPAKSA sambung...harap2 x ah...c'on ah...hidup x lama doe....aku nk jd family man.... aku xnk keje lama2.....aku rase aku da ckup duet, aku nk melancong.....klau boleh tp2 bulan aku nk amek cuti seminggu then g melancong ( nk jd macam IAN WRIGHT (xknl g google))....tp masalahnye skrg, ank ko skola la pulak.... mungkin nnt die org da masuk U, aku g jln2 dgn bini aku je ah...haha....ahlol die org da besar.....kan aku pernah cite aku nk wat satu dokumentari pasal dak2 malaysia yg study kat oversea... aku nk cite pasal kehidupan student2 m'sia kat oversea...mcm mane life die org.... serius menarik....   mane taw aku leh joint venture dgn MARA n TV3...hehe...(mcm2 ah aku ni)

walaupapepun, aku akn g OLD TRAFFORD dulu bile aku da dpt gaji pertama aku...2 aku da deal dgn papa aku....papa aku pun MAN UTD fan...klau weekend mmg kiteorg plg kecoh ah kat uma.....haha... tp pada masa yg sama, aku kne kuat beramal..... hehe...

aku rase aku xkn keje smpi umo aku 60....aku akn pencen awal , time 2 baru aku bli kete best2....nk rase gak bli kete mahal ni..hehe... by dat time, aku harap aku dpt tgk ank aku idup sng....idup ko akn susah bile ank ko idup susah gak.... masa ni ko maen dgn cucu ko je ah...haha.... ok da2...part ni aku xleh nk plan sgt cuz jauh sgt....haha....

so 2 je....aku akn update lg pasal plan aku setiap 5 thn dlm blog ni....haha....(enta aku ade masa ke x nk update nnt) ....bubye!!!!

3/19/11

6th Malaysian Chem-E-Car


wow....udah 3 minggu aku x update blog...ok2..kali ni aku nk cite pasal cheme car....aku cite dr awal ah...hehe...ok, aku mula2 dpt news yg group kite org (aku,jedah,fj n kecik) dpt masuk bile time cuti sem yg lps...agak terkejut ah cuz masa inter cheme car competition ari 2 kete kite org x gerak langsung..huhu..mmg sume group x gerak kete die org....so mmg da nk jd rezeki kiteorg UTP nk sponsor 4 team masuk ...so3, kite org kne la balik awal 1 minggu utk preparation cuz lecturer DR. YUS nk tgk kete gerak by the end of january...

so plan kite org just gune perspek for our main chasis, roda gune kete mainan BEN 10, engine gune double gearbox, motor gune motor Tamiya, power source gune bateri 6V, stopping mechanism gune magnesium n sulphuric acid....da siap wat sume, kiteorg pun wat la test run kat old building blok.... ade cacat sikit....kete ni gerak sengit...tukar punye tukar, mmg payah ah nk bg die jln straight...last2 kite org dpt ah gak bg die jln sengit skit je...huhu
video


tik tok tik tok, tgk2 da smpi akhir bulan januari, harapan kite org just nk bg die gerak je...x dpt stop pun xpe ah..uhuhu....alhamdulillah DR YUS puas ati dgn kite punye kete....kite org pun happy, tp dat was just the beginning...by that time, FJ n kecik da kne replace dgn mila n najib...cuz die org busy dgn evnt o keje masing2....so lps 2 kite org wat meeting...dlm meeting 2, aku suggest nk wat design baru...bio nmpk solid skit... so najib came out with a design....kete DOUBLE DECKER....atau pun kete dua tingkat....mcm biasa, keje tukang2 aku dgn najib settle gak...tp selalu gak mila n jedah tlg...hehe...

so da siap sume kete, kite org wat test run..masalah baru lak timbul...bateri x cukup voltage n voltage die x stabil....after 1 run voltage die drop gile2.....smpi 3V...supposed to be 6V....adeh...aku rase kiteorg bli nk dkt sepuluh bateri ah....satu bateri RM20... so mmg byk ah blanje....hbs kite pikir mcm mane nk kasi voltage die maintain....last2 kite potong atas je bateri tu.....lps 2 letak dlm bekas perspek....alhamdulillah voltage dpt maintain...but by that time, lg dua ari nk competition...huhu..so kiteorg mmg ade limited test run je...huhu...x byk ah data kite leh rekod...

competition ni dua ari....16-17 march....16hb die start ptg, lps zohor kiteorg register kat main hall....masuk2...WOW!!!!! rmi btul team...huhu....lps 2 aku nmpk ade satu team ni, ketet die mmg gampang superb ah...siap ade gauge pressure n sensor....payah 2 nk calibrate...haha...dlm ati aku berkata, " xmng wat malu je" ..haha... team tu dr indonesia...

mlm 16 hb tu ade ah dinner n performances dr dak2 UTP....enjoy ah gak...1st time dinner yg ade function kat UTP....cuz aku x pernah lg g dinner MAKK o DEAN LIST award......lps dinner 2 kite org wat test run lg...nk kasi btul2 puas ati...tp satu je masalah, distilled water xde....damn...mane nk carik mlm2 buta ni....kiteorg pun wat ah mcm keje kat asrama skola, pecah masuk lab...luckily ade satu lab kat blok 3 x kunci...aku tgk dlm bg salam, tgk xde org...ape lg, aku pun wat mcm bapak aku punye lab ah...haha..abg satu tong besar distilled water... (aku rase sbb 2 ah kiteorg x mng, mencuri rupenye... hahahaha)



D-DAY, kite org smpi dlm kul 8, breakfast nasi lemak disedia kn...tp malangnye jedah x suke...jedah ckp x masak...aku rase ok je...xde pun keras nasi die..haha..bantai je....lps 2 dtg ah tetamu VIP...lps bg speech sume, bermula ah 1st RUN....WOW!!!!! serius "dupdapdupdap"..... tgn aku da mula sejuk...aku tgk team lain busy wat keje...aku tgk team aku relax sempoi je...haha...mcm konfident je...haha...kiteorg punye turn no 17th....so lek luuuuuuuu...haha....

aku da mula risau da, ade team yg set distance below 1m....adeh...payah 2 nk beat....masa yg dinanti-nanti kn telah tibe...naseb baek bkn aku yg letak acid...klau aku mmg sah menggigil tgn aku...mila n najib kiteorg punye starter...aku just tukang tgk n follow je kete 2...haha...aku tgk n lafaz BISMILLAH.....mmg ape yg aku expect, kete kite org mmg dpt attention cuz kete plg bising..haha ....sbb kite org gune double gear box...so 14 saat yg genting 2, aku ade ah dgr fan jerit, "laju gile", "hoi!!! stop!!!"....aku pun agak risau, line putih da nk dkt, kete laju lg ni...haha ALHAMDULILLAH...stop gak..lebih 1.03m....target distance die 24 meter with 400 ml...
video

hbs sume RUN 1, kite org dpt top 5....so next RUN 2, target distance 23m with 150ml.....WOW!!! mcm mane 2...kite mmg xde reading ....mmg x pernah set data 2....da ah 150 ml...mcm RUN 1, kite org pernah dpt 24m, so kiteorg just follow je ah...tp ni 23m with 150ml??? adeh....jedah n mila mcm nk main tikam2 no da...haha..brape ah concentration acid kite org nk letak ni....last kite org letak concentraion yg kuat skit je dr yg 1st one...

tp this time konfident aku naek skit....aku yakin kiteorg leh set better distance....lebih2 lg dgn kehadiran supporter2 kesayangan ku....so, wat kali terakhir kete PRIMAX 11 bergerak....aku rase turn kite org plg gemuruh...dlm ati aku berkata, "2 mesti dak2 aku punye keje 2" hahaha.....ALHAMDULILLAH...PRIMAX 11 berhenti kurg sit dr line putih....beze die 0.76m....ok la 2....sume org bersorak mcm main bola..haha...
end of RUN 2...aku rase kiteorg still TOP 5....tp overall x taw ah...tp aku dpt rase kn kite org punye kete antara yg plg konsisten compare yg lain....
video



lps 2 break lunch nk solat zohor...lps je solat, aku dpt news yg kite org kurg 0.05m utk dpt 1st place utk special award (kete plg consistent)....adeh...mmg xde rezki...overall kiteorg no 6...xpe2...next kiteorg focus utk poster competition....jedah kiteorg punye presenter....mase presentation, honestly, aku boleh ckp jedah punye presentation very smooth smpikn xde soklan dr judge..haha...

so dat it....hbs susah....next closing ceremony lak....walaupun sedey x mng pape...tp at least nama team PRIMAX 11 dipanggil ke stage utk top 3 special award...at least U lain taw PRIMAX 11 adalah antara contender on dat day..... walaupapepun, aku serius happy....mmg niat aku masuk just nk dpt pengalaman n meet new friends...hehe

byk bende aku blajo mase join competition ni.....drpd dulu aku org bandar x taw nk tukang2, skrg aku taw mcm mane nk ptong perspek, nk potong besi, nk gerudi mcm mane, mcm nk pateri...serius aku enjoy wat keje sume 2.....aku pun blajo yg dlm pape jua pertandingan, LUCK tu penting..ko usaha mcm mane kuat pun, klau xde luck, mmg 2 bkn ari ko....aku pun dpt jumpe kawan matrik aku dulu dr KMJ, SYAHIRA skrg study kat UMP amek chem eng gak....aku rase rmi je syira knl dak kos aku...nana,damak,aso die knl cuz die dulu satu skola dgn dak2 ni....

aku nk thx kat team member aku, JEDAH,MILA, n NAJIB....korg mmg terbaek...happy keje dgn korg... sori klau pape yg korg x puas ati dgn aku sepanjang kite berjuang.... aku pun nk time kasih kat ALAN aka atuk, die byk tlg aku...tanpa die aku x taw nasib PRIMAX 11 mcm ne...aku pun nk thnks kat FJ n kecik....I hope korg x kecik ati x join kite org....next aku nk thnks kawan2 aku yg bg support....x dtg mungkin ade lab o busy dgn BOOK FAIR FIRC......so thx sgt2 cuz creating havoc kat MH...haha...serius korg GILE....haha...kpd komiti 6th Malaysian Chem-E-CAR, thnks sgt2 for making this happenned...

btw, nk taw sape pilih nama PRIMAX 11??? aku ah sape lg....knpe nama 2??? cuz aku nk nama yg ade kaitan dgn PETRONAS... n #11 bersempena dgn tahun 2011...2 je....haha..... so akhir kata, time kasih sume cuz satu lg kenangan manis tercipta walaupun x dpt mng pape.... :)




3/1/11

20th!!!

Alhamdulillah..... 1/3 hidupku telah berjaya ku tempohi.... byk pengalaman aku dpt....kk....straight to d main point.....4 d 2nd time aku diraikan bufday aku kat UTP....tp kali ni sume disponsor oleh kawan2 ku....last time time foundation parent aku yg anta kek....papa aku ah semangat call kedai kek kat tmn maju suruh anta kat V6....terkejut bangang aku...haha

tp malang nye smlm, mereka (erfi,ler,rafiq,eteng,zaid,roy,izat,hafiz) tidak berjaya membuat prank kat aku...haha...sbb aku da usha da gtalk ijat chatting dgn ler...haha!!!! aku stand by je.....haha .....smlm tgh bincang ITM presentation tetibe je zaid n roy kuar.... hurm aku pun kuar perlahan-lahan.....2 die dgn eteng byk kek, rafiq bawak guitar, n ler bwk kamera, zaid terkedek-kedek bawak jajan, roy,erfi,alan, n ijat kat blkg....hahaha!!!!....anyway, thnks korg cuz satu lagi kenangan manis tercipta.... terharu sgt2....ade gak kawan2 aku yg ingt kat aku....aku ingt aku sorg2 je sambut bufday...hehe






aku pun nk thnks sape yg wish aku through msg,gmail,FB......thnks sume...tp plg special pada aku dak pompuan punye wish kat gmail....style ah korg!!! thnks ah sape yg wat 2....creative2....hehe....tp yg lain pun aku appreciate gak kerana meluang kn masa dan tenaga utk wish aku....hehe

so utk 1/3 hidup yg seterusnye sgt2 pntg.....lps ni graduate,keje,rumah,kete,family.....so sgt penting....I'm really looking forward.....c'on nuar...keep on pushing.....bile 2/3 hidup ko mantap, 1/3 yg terakhir ko boleh senyum lebar....hehe...insyaAllah...aku just plan je...

so skli lagi thnks sape yg terlibat secara langsung o tidak langsung celebrate bufday aku..... tetap tersemat dlm kenangan memori ku..... :)