5/26/11

WHAT WAS THAT???!!!!

ok seperti biasa ari rabu ptg..... tmpt plg happening kat tronoh ni ialah pasar mlm tmn maju...so ptg smlm aku,ijat,farouk n atuk je g..... mood time 2 sume happy....masih x stress dgn sem baru.... smpi2 farouk sgt impress dgn perubahan kat tmn maju, cuz da byk kedai...haha....

aku park kete kat dgn "transformer" TnB ..haha... kat dpn petronas 2.... kiteorg pusing dr kedai basuh kete smpi ke kedai halidah.....smlm tekak die org nk mkn nasi kerabu....hurm..... aku x pernah lg rase nasi kerabu....malah masakan pantai timur byk lg aku x pernah rase....takut.....takut x sedap....haha.... aku pulak mcm biasa beli air saje...huhu (sian x kat aku?? sian kn...huhu) time aku nk bli air abg gaban, tibe2 ade sorg org tua ni dtg....dak2 aku kat tepi aku ni da diri jauh2 da.....aku pelik...aku tgk blk...eh.... DR AZMI!!!!! aku tegur die.... DR!!! aku terus salam die.... salam n CIUM tgn die, n slow motion lak 2..... lps je tindakan aku 2, dlm ati aku berkata , " what I'm doing??!!! what was that!!!!???? mabuk ke aku ni??? lps aku tanye ah die, "dr sorg je ke??" dr, "sorg je, baru blk keje" ...dr tanye lg, "awak, mcm sem baru" ...aku,"baru start dr, boleh la" .... 2je perbualan kite....lps 2, dak2 ni ketawa....ko btul ke nuar??? damn!!!.... farouk ckp, " mcm bapak mentua la ko salam td." hahaha....
damn, sumpah malu doe....aku rase DR AZMI pun perasan....eh aku xde niat ah nk jd menantu die...adeh...ank die kecik lg kowt...gile ke ape....adeh.....da3....aku malas nk cite....sumpah bende xkn aku lupe kn smpi bile2....damn!!!

5/24/11

Kenangan from Bandung...

seminggu berlalu... so...kenangan yg masih terlekat di memoriku amat byk skli....mari bisa saya cerita satu persatu.....
1. 1st2 time landing, aku da risau da cuz landasan die x smooth....takut aku tgk...huhu...lps 2 aku tgk airport die, alahai.....cotet je..haha....nama airport die BANDARA HUSEIN....

2. rumah kat bandung....cute uma die org....design die lain dr kat m'sia...lg 1, aku tgk uma kat sini sume besar2....bile tanye ni uma org "elit2" ke?? pak nye kata bkn, ni uma org biasa aje.... wow...uma biasa da mcm ni, klau elite mcm mane pulak rupenye....haha

3.there's poverty everywhere...at 1st, I was shocked watching children playing at traffic light junction.... pak Dyw bilang, ibu bapa mereka yg suruh minta sedekah kat jalanan.... aku tgk rmi gak ibu2 mengendong anak kecik minta sedekah....comot muke mereka....nk bg serba salah....nnt sekali bg yg sume pun mintak...huhu....ade gak ank2 remaja bawak guitar merayap sambil menyanyi dgn harapan dpt belas kasihan dr org awam.....mereka lazim nye bermain guitar pabila angkotan kota ataupun bas mini awam berhenti di traffic light....

4. haha...yg ni lawak...time 2 lps asar.....aku keluar awal dr bilik cuz yg lain x siap lg....saje nk tgk2 permandangan luar....tgk2 pak Dyw nye x smpi lg...lps 2, tibe2 pak guard ni tanye, "tungu sape pak??" aku jwb, "tungu pak Dyw" ....guard, "bisa aje nnt die kemari, enggak perlu risau, mane isteri pak??" aku da terpinga-pinga da.....muke aku ni muke da kawen ke?? haha tua sgt ke aku ni??...haha.... aku terus jwb, "saya bujang lg pak, enggak belum temui pacarannye" ....haha....

5. view kat bandung mmg spectacular....lg bgus dr cameron o fraser hill...lg sejuk dr Genting (aku rase 2 je tmpt plg sejuk kat m'sia) mmg awesome....TANGKUBAN PERAHU n KAWAH PUTIH mesti pergi klau korg da smpi sane...xpernah lg aku tgk gunung berapi dkt2.... satu bende yg baru utk aku.... CIATER pun korg kne pergi...ladang teh die cantik.....

6.  aku juga dpt lihat die org ni still happy n bahagia hidup dlm kesederhanaan.....mereka ade sume nye...makanan ckup...sawah padi jgn cite ah, pnjg beno,,, jenoh aku tgk...nasib baek cantek...hehe.... tp beze    
antara yg miskin n kaya sgt jauh....ade yg kaya, kaya gile...ade yg miskin, miskin gile smpi kn terbaring kat TGH2 jalan minta sedekah.....yup tengah2 jln minta sedekah..seolah-olah mcm x mampu utk berdiri meneruskn idup.....

7. gadis2 bandung sgt comel.....setiap kali aku TERpandang muke mereka, lain ah air muke die org.... setiap kali aku nk bli brg, aku tgk sale gurl die org seriously mcm ikhlas nk bekerja jual barang..... yeah, aku jatuh ati dgn cewek2 dr Bandung..... bkn aku nk ckp aku player, tp 2 mmg hakikatnye....n soklan dlm FORMSPRING yg tanye aku "pompuan mane plg lawa aku pernah jumpe??" aku nk jawab blk, aku nk jwb pompuan kat bandung.... die org lemah lembut, sopan, nada yg rendah, solehah n dat is enough for me.... (kwn2 pompuan aku, sgt tersinggung ya....korg juga baek2 aje)

8. JAM kat bandung...aku x expect jam kat sane lg teruk dr KAY ELL.... jln punye la kecik...adeh.... make sure korg kuar awal klau nk g mane2....huhu

9. pak DYW ckp kat kami sekeluarga yg kite org ni so far traveller plg baek....x pernah lg tour guide diajak mkn bersama....serius, time 2 aku dgr pun nk nangis...so touching....time nk blk pun aku nk nangis bile die ckp mintak maaf sekirenye terkasar bahasa.... mereka betul2 mengharapkn kite sume dtg lg.... (damn, aku nangis :'( ) mmg ah hidup mereka sehari mmg survival....kais pg mkn pg, kais ptg mkn ptg....

10. aku pun x dpt ah lupe kn everytime g tourist spot, lps je turun van, kite sume mesti diserbu oleh penjual jalana...mereka sume menjual cenderamata....... korg kne pandai ah mengelak kn diri.... mmg kesian tgk die org, tp nk wat mcm ne, kite dtg nk enjoy...huhu

overall, aku rase trip kali ni sg2 sukses.... I LOVE BANDUNG so2 much..... lgpun ni trip yg last b4 adek aku masuk U...so lps ni papa n mama aku tinggal berdua je kat uma....huhu...so next trip insyaAllah lps parent aku g haji, kiteorg nk g NZ..... tp aku rase aku g MANCHESTER dulu kowt....hehe...x taw la, kite rancang aje..hehe

5/20/11

BANDUNG TRIP.....

hoho....salam kpd sume pembaca....waduh2...penat sungguh badannye ni....xpe2...aku ade mood nk berblog ni...hehe...ok...kali ni aku nk cite pasal trip aku....actually da lama da aku plan dgn family aku...sblm naek sem lps lg...so trip kite bermula dr 16-19 MAY 2011....

pg 16 MAY kite org mmg bgn awal...sblm subuh lg da bgn....naek teksi g LCCT n smpi kul 6 A.M....lps solat subuh sume, kite org pun breakfast kat McD....sesudah kenyang, kite org check in....kiteorg punye flight kul 9.00A.M...flight no QZ 7592....perasaan ketika naek flight tu, xde ah rase pape sgt, cume skit risau....kerna enggak tau keadaan di sana bagaimana...huhu...perjalanan memakan masa 2 JAM 5 MINIT....lapangan terbangnye xde ah besar sgt...aku rase lg besar langkawi kowt...

smpi2, terus carik tour guide kiteorg....keluar je pintu, nmpk seorg bapak ni angkat kertas A4 putih bercetakkn "BUZZ D PREVENTER & AKU KHAHA" ....haha...nama FB aku dgn adek aku...cuz kiteorg knl tour guide ni melalui fb....hehe....dunia da maju..hehe....tour guide kiteorg ade 2, pak Dwy n pak Hadi..... kite terus saja check in ke hotel SUKAJADI....tp aku bisa terkejut, kerna jam nye di bandung kalah kn KL...waduh2....

sesudah check in n solat, kiteorg terus g makan nasi padang....kat sini, yg plg tarik perhatian aku die punye servis....duduk saja, terus dihidangkn sume jenis lauk n satu gelas air suam...aku bisa terkejut....blum order sudah diberinye makanan....lps 2, pak Dyw pun bg taw, dieorg kira mane kite mkn saje...klau mcm 2, mmg kite mkn sume lauk...haha......tp yg plg meletop ikan bakar die....mmg SUPERB!!!! ....plg x superb die punye satay...hampeh..haha...

ok, next kiteorg pergi ke FACTORY OUTLET....FO ni byk kat bandung...ade 3 kawasan: DAGO,RIAU, CHAMPELAS...tp kiteorg g DAGO....factory outlet ni mcm F.O.S o reject shop di M'sia..tp disini kedainye berasingan...die mcm kedai perabut klau di M'sia....next, kite org g TOKO TIGA...toko itu bermaksud kedai....kedai TIGA ni terkenal dgn JEANS nye....harga boleh ah tahan murah...tp kat sini aku borong baju...haha....kemudian, kiteorg g BUTIK BATIK....g tgk2 je cuz yg ni mmg asli...harga nye pun ASLI...haha.....klau nk bli yg murah, nnt saya cerita kn di mana...hehe.....then, tibe2 perut kami lapo...tanye driver mane best makan...?? mereka men"suggest" BASO...hoho....hurm...xde ah best sgt baso ni...mcm mee sup + meatball.....itu aje yg lain nye...hehe....so, itu saja buat ari pertama....itu pun da smpi maghrib kite berjalan...

DAY 2: ok...ari ni kite bertolak awal pg...pkl 7.30 pg da tolak da....destinasi pertama ialah TANGKUBAN PERAHU.... actually tmpt ni ialah gunung berapi yg masih lg aktif....perjalanan nye ambil masa 1 jam....di atas sana agak sejuk....mcm kat genting belah ptg....keluar kete terus bau sulphur.....tp view die mmg spectacular la....mantop.....tibe2 aku jd excited...cuz smlm aku x xcited sgt cuz shopping je kowt smlm, aku mane ah suke sgt.... kemudian kite pergi ke ladang teh...ladang teh ni ialah terletak di Ciater....aku rase ni lg better dr Cameron.....@ Ciater ni ade jugak kolam air panas....tp kiteorg x mandi ah...cuz family aku mmg x minat mandi....kiteorg just rase air saje...hehe....lps 2 kiteorg singgah VILLA ISOLA....actually tmpt ni universiti..tp bangunan nye adalah peninggalan Belanda....next, mase yg dinanti kn oleh mama ku.....ni sbb nye kite org g PASAR BARU.....nama je pasar...tp tmpt nye berupakan bangunan 7 tingkat...penuh n sarat.....majoriti kat sini jual pakaian wanita...laki pun ade....beg kasut pun ade....mmg klau aku letak dak2 pompuan kat situ 1 hari pun mmg x puas ah....rambang mata doe....lps 2, kite org pun mengisi perut lak...kali ni kite try makanan Sunda....boleh tahan....tp yg best skli die punye Sup Ikan die...aku da ah x suke ikan, tp kali ni Sup tu berjaya men"tackle" aku...haha.... our final destination for day 2, ialah gedung satay...name je gedung tp ni office pejabat kerajaan kowt..haha...bangunan die mmg antik....time ni sanggup berhujan amek gambo...haha...



DAY 3: ari ni mcm smlm jugak bertolak awal....cuz klau ikut tour lain2 mereka lazimnye bergerak pkl 9.00a.m....so kiteorg mmg requeste mau tolak awal....ok....destinasi pertama ialah kawah putih...menurut tour guide, rmi pelancong m'sia x mau pergi o tidak taw kewujudan nye...hehe mungkin sbb jauh ke selatan Bandung...ia makan masa lebey kurg 2 jam....tp viewnye lagi better dr Tangkuban Perahu.....otw ke ats, die punye view mmg cun.....n aku rase ni lg sejuk dr tangkuban perahu....n menurut pak Dyw, suhunye ialah 14 degree...lg sejuk dr air-cond...n serius aku x tipu, ia benar2 sejuk.....n stand by payung, cuz lazimnye mmg bisa ujan di ats.....next, kiteorg singgah petik strawberry n bli durian...durian die, mak datuk!!! besar gile babeng....!!! haha.....tp serius ah puas mkn...bli sebiji je...tp mkn mcm 10 biji....haha....next, kiteorg singgah ke Chimbaduyut....hah....tmpt ni famous dgn kasut.....ni lg satu tmpt klau aku tinggal kn dak2 pompuan, mampus korg xnk blk....haha!!!...tp kali ni die kedai berasingan...n nk jln kne pandai ah, cuz org sentiasa minx ko bli brg souvenir....tp serius ah, harganye amat-amat la murah....kemudian kite singgah ke Champelas....kat sini sama juga mcm Dago, tp kat sini ade kelainan nye....mcm bukit bintang pun ade aku rase cuz ade patung2 batman,superman,tarzan kat kedai....da la besar pulak 2...hehe....pada belah mlm kite org g PARIS VAN JAVA short form nye PVJ....ni shopping complex plg terkenal di Bandung....kat sini yg plg best cuz ade nye MAN UTD cafe....happy aku!!!! haha.....

DAY 4: hurm.....xde ape sgt...just lepak2 kat hotel....cuz by noon kiteorg da nk tolak ke airport....cuz kat sini jam mcm haram.....serius lama....so smpi disitu saje trip kami....flight balik kami ialah QZ 7595.... ok b4 that, aku nk bg tips:
1. jgn ikut tour...klau boleh carik driver udah cukup....klau ikut tour, tmpt mcm KAWAH PUTIH, mereka x pergi.... lg satu, klau ikut tour nnt lambat, klau kul 9 tolak, tmpt mcm Tangkuban Perahu n Kawah Putih nnt sesak dgn org....
2. jgn bg duet kat jalanan....nk bli barangan xpe (maksud aku time berhenti kat traffic light) especially ibu2 yg mengendong baby...sekali kamu bg, yg lain serbu....
3. jgn layan org yg jual cenderamata.....mmg setiap kali ko turun, mmg die ikut ko....ko just angkat tangan dgn hormat n senyum...x perlu bersuara....once ko bersuara, lps 2 mmg die org ajak ko berbicara....n jgn sentuh barang mereka, once u touch, possibility utk ko terpaksa bli mmg tinggi...haha...
4. klau nk bli cenderamata, make sure bli dlm quantiti yg byk..mcm 20 ke....klau 20 harga nye lebey kurg 50,000 rupiah...
5. sentiasa bawak passport....mcm biasa...itu IC kamu...

Pelik @ Bandung:
1. jam die x kusangka begitu teruk...
2, jalan kecik, pemandu sumpah expert....motosikal byk gile...
3. jgn terkejut klau driver ko bg duet kat org yg tukang tahan kete blkg bile ko nk kuar parking...itu hal biasa...
4. rmi org miskin di jalanan...n jgn terkejut klau nmpk budak umo 3 thn maen kat tgh jalan...
5. jgn terkejut klau ade monyet buat aksi melucukn di jalanan. contoh: bersolat o berbasikal...haha!!
6. jgn terkejut juga klau bapuk nyanyi o kenyit mata dkt kamu...
7. last skli, serius cewek2 lg comel dr cewek2 di M'sia....driver aku sndir pun mengaku...haha...(x boleh nk elak pandangan ku, tp aku usha yg bertudung je....)

5/12/11

2nd 2nd

Alhamdulillah...tamat sudah pengajian 2ND YEAR 2ND SEM @ UTP..... overall, aku rase sem ni x relax sgt....lebey2 lg time final month.....serius pancit...... maklumla baru nk adapt trisem....aku rase lecturer pun x adapt lg...depa x taw bile masa yg sesuai nk bg asgmnt,test,quiz.....tgk2 sume bg last minute.....mmg papat tiru je ah klau da last minute...haha

dari segi study, mcm biase, aku tetap push hard....yg pntg usaha...result di tgn tuhan....walaupun amek 4 subject je, tp aku rase utk prepare final amat la payah.....da ah xde study week....so mmg struggle gile2.... dr segi lecturer, aku x puas ati dgn lecturer sepro.....I think they can teach us better than that with the amount of payment they get.....c'on ah...every month u received 5 digit of salary, ko ngaja mcm 2 je??? pikir ah....mmg btul kite ni da besar, tp bkn 2 yg kite berhak terima.....

dari segi persahabatan, aku rase ok.... I really enjoy with my buddy...hehe...aku rase setiap sem tu mesti ade sekli outing dgn kawan2.....baru intim silaturahim kite....(poyo je ayt..sure dak2 ni bace menyampah) sem ni jd ah kite g air terjun je.... next sem, kite try lak g pantai timur (s'pore x jd...emak bapak depa x kasi) ....cume aku rase ade sebilangan rakan aku yg tersinggung dgn aku....enta la...aku nk mcm dulu doe....aku xde pape pun niat buruk dgn korg....so aku harap ok2 je eh lps ni....huhu


dr segi rekod, aku x dpt berjaya memecahkn rekod tanpa saman sepanjang sem...adeh....lg 3 minggu nk abis sem leh lak kne saman.....walaupapepun , aku berjaya x pecah kn spec aku...klau x, madah setiap sem kne bli spec baru (maklumla aku kn ganas org nye..hehe)

sebelum aku mengakhiri post kali ni, aku nk wat list ah...aku nk listkn sape2 yg aku target dpt DL sem ni.....so sape yg x terkene, maaf`~~~~....ni cume ramalan aku saje...for fun je.....sape yg terkene, pun jgn ah marah, patut korg happy.....:
12734
12735
12018
14069
12758
12748
12660
12767
12673
12889
12674
12802
12663
12506
12821
12799
12721
12908

PEACE ^^

5/1/11