6/16/13

5 Tahun Akan Datang

Assalamualaikum... *tiup2 blog* .... amboi... lama bebeno aku x lepak di medan blogger..hehe... maklum lah busy... selalu je ade idea nk tulis, tp malas nk type... entah mcm mane entah pagi ni leh lak rajin nk type...
entry kali ni aku nk cite skit pasal plan aku 5 tahun akan dtg...

Insha Allah bulan 9 ni aku akan grade... dan bende yg aku impikan sekali ialah aku da secure placement dan harap2 da boleh masuk keje bulan 10... aku nk gak ah cuti sekejap lps grade tp xnk lama2... dulu aku xde target nk keje kat mane and even time internship dulu pun aku xde target nk intern kat mane...

So skrg aku at least ade ah target nk keje kat mane... my main priority ialah keje kat sekitar KL... sbb aku nk spend mase lebih dgn family aku especially my parent sebelum aku lain family aku sendiri.. yelahh kite dgn family kite da x lama da... lgpun, final year ni aku jarang blk rumah... walaupun living cost kat KL mahal, tp rumah aku kat KL, dan aku rase ayah aku pun x akan pindah JB blk buat masa terdekat ni... so the best way tuk simpan duet time keje ialah duk rumah sendiri... rumah aku pun dkt dgn LRT... so mmg jimat.. klau dpt keje kat KLCC mmg impian menjadi kenyataan....

Tp aku xnk ah keje kat office sepanjang masa... klau boleh dalam mase seminggu kat KLCC tu, ade lah dlm dua hari tu aku kne g tgk platform kat laut ke... baru rase mcm intersting skit... sbb ko akn rase eager nk pergi dan menunggu masa tuk ko g tgk platform... tetapi seandainye aku dpt keje kat offshore, aku akan consider blk, sbb keje kat offshore, korg tahu kan $$$$ dia mcm mane..hehe.. double kowt gaji...cume xde life ah keje kat platform..hehe

tp klau nk specific kan company ape yg aku nk keje, aku akan pilih SAPURA KENCANA... sbb ape???? sbb 1st, office dia kat Bukit Jalil... Company Melayu... ade kaitan dgn upstream.. so aku rase sgt sesuai dgn aku....

agak2 da 3 tahun keje kat KL, pengalaman keje pun da ade.. time tu umo aku da lebih kurg 25-26 tahun... time tu aku rase da tiba mase yg sesuai tuk aku kawen... aku rase 3 tahun cukup kowt utk aku menikmati gaji sendiri n enjoy dgn kawan2 aku... bende yg aku nk enjoy btul2 ialah melancong dgn member... tp cume 1 jelah, aku takut depa pun busy gak..huhu... knpe 25-26 nk kawen?? sbb aku dari dlu nk kawen awal2..haha...aku jenis yg suke akan tanggungjawab... aku rase enjoy bile jadi ketua, and walaupun tanggungjwb sbgi ketua keluarga tu bkn bende yg main2, tp yelah, aku yakin aku leh pikul (bukan nk ckp besar tp naluri hati ni yakin)

dari segi bab cari pasangan, hurm.... entah lah... as for now, aku nk bagi diri sendiri ni sedikit masa... aku nk enjoy dulu hidup saat terakhir di UTP dgn member aku... so papepun aku target nk kawen 25-26...by that klau aku xde, susah2 sgt suruh je mak aku carik kn...haha... tp xbest ah.. pada aku dia lg best klau pompuan tu ko dpt dgn usaha sndri.. ko akan hargai pompuan itu lebih selepas ko da bersusah payah nk tackle dia..haha... papepun aku harap my lucky no 3 akan jadi jodoh aku buat selamanye... aku pun bkn nk carik yg lawa2 pun.. asalkan sedap mata memandang sudah ah.. tp yg plg penting ialah ikhlas menyayangi aku.. itu yg paling penting...

so bile da kawen, baru lah aku rase nk carik tmpt keje baru... may be g oversea or keje kat kertih lak ke... dan time tu aku akan bawak bini n anak aku skli, sbb kat kawasan baru, bende yg boleh menghiburkan ko lps blk keje ialah family ko... walaupun blk keje bini suruh bli susu anak ke, tp pada aku, aku akan enjoy buat bende tu sume sbb satu hari nnt, ko akan terkenang blk kenangan2 dan susah payah ko blk... so sbb tu aku nk kawen 25-26 tahun, sbb time tu aku rase mase plg sesuai tuk ko berhijrah dan time tu aku perlukan teman hidup.. hehe...

dan impian terakhir aku ialah aku nk jadi manager of any department kat Petronas Rapid, Johor.... sbb macam mane skli pun, aku nk habis kan 1/3 masa terakhir aku kat hometown aku... aku nk besarkan anak2 aku kat tmpt aku dulu membesar... dan aku pun nk besar kan rumah yg ade kat JB tu..

entahlah.. kita hanye merancang... dan selalu bende yg kita nk sgt2, itu lah yg x dpt sbb Allah ade rancangan yg lebih baek tuk kita... yg penting kite terus berusaha dan berdoa... ape yg pasti, 5 tahun akan ini adalah masa yg sgt mencabar tp menarik sbb byk bende baru akan aku hadapi...

sekian dulu dari saya...

1 comment:

  1. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106
    Email :hamzahsaragih@ymail.com
    Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com
    Facebook :Hamzah Saragih
    Ym :Hamzah Saragih

    ReplyDelete